René Depestre nació en Jacmel (Haití) en 1926. Poeta, novelista, ensayista, ha recibido varios premios literarios como el Renaudot y el Premio Apollinaire de Poesía. Tras haber participado a la caída del presidente dictador Élie Lescaut, se ve encarcelado cuando el ejército toma el poder y posteriormente exiliado en 1946. Eterno luchador contra las injusticias, se valió varias expulsiones de distintos países y residió entre otros en Cuba, Argentina, Brasil, Chile hasta que se estableció en Francia, donde trabajó en la UNESCO. Actualmente vive en Aude (Francia) donde se ha retirado a escribir.
Estamos en una república tropical oprimida por la dictadura de Zoocrate Zacharie. Henry Postel, degradado de su alto cargo de senador, está condenado a regentar una tiendecita cutre en un barrio popular. En el momento en que se dispone a vengarse matando a uno de los acólitos del dictador para después huir del país, decide cambiar de parecer y se lanza un reto: Ganar el concurso del palo de sebo.
Esta es la historia de la lucha personal por la dignidad del hombre pero también, la de la llamada a la acción colectiva, la solidaridad de las gentes del pueblo ante la macabra organización de una dictadura.
Traducida en Haití mismo por Mireia Porta i Arnau para poder captar las particularidades del lenguaje, está contada con una verbosidad mordaz y un sentido de la progresión de la narración que hacen su lectura divertida y apasionante. Himno a los gozos de la vida, al amor, a la revuelta y a la libertad, el lector descubrirá una joyita de novela que suscita la reflexión pero procura sobre todo placer. Se aconseja vivamente este libro para combatir la abulia, esa enfermedad que como todo el mundo sabe, afecta prioritariamente a la sonrisa para acabar destruyendo todo optimismo en los sujetos afectados, volviéndolos totalmente insensibles a la belleza de la primavera…
Publicación en catalán
–Qui l’ha autoritzat a inscriure’s al proper pal ensabonat? –va demanar el viceministre.
–La meva consciència –va contestar en Postel.
–Qui li ha dit que té una consciència? En aquest país només un home pot fer valer la seva consciència, perquè la té en majúscules: és el nostre venerat Cap Espiritual Vitalici, el molt Honorable doctor Zoocrate Zacharie. On era ahir nit?
–A la Plaça dels Herois –va fer en Postel–, mirant els preparatius de la propera cucanya.
–Per què no va obrir L’Arca de Noè ahir a la tarda ni l’ha oberta aquest matí?
–Des de fa 24 hores dedico tot el temps al torneig.
–No sap que tenim dret a considerar la seva decisió com un atemptat a la Seguretat de l’Estat onedozacharià?
–No veig per què el fet d’enfilar-se en un tronc d’arbre posa en perill el seu aparell de l’Estat. Parlar d’atac a la Seguretat del seu Estat és infravalorar el codi…
–No estem aquí per un debat jurídic, Postel. Des de fa cinc anys està sotmès a un procés especial d’electrificació espiritual. Com pot aspirar, un home en la seva situació, a enfilar-se a un pal ensabonat? Quina intenció criminal hi té al cap?
D’entrada, en Postel va tenir ganes de proposar igualment al doctor Alexandrin un combat a pols. Però se li acudí que l’oferiment no faria el pes a cap dels policies. Va continuar callat.
–No vol contestar, eh? Però, sisplau, Postel –va fer l’Alexandrin en un to menys arrogant–, si vostè no és pas un vagabund de carrer, al capdavall. Vostè és un home de cultura, un exsenador de la República, un estudiant de la Sorbona, caram, no hi té res a petar dalt d’un pal ensabonat. És un esport per a delinqüents de dret comú.
–L’última vegada, a Fort-Dimanche, que potser tenia un estatus de presoner polític?
–Ara és un tipus especial de presoner polític lliure!
–Com el 98% dels ciutadans del Gran País Zacharià.